top of page

Waarom heb ik een overlijdensrisicoverzekering nodig?

Als je overlijdt, heeft dit voor je nabestaanden verstrekkende gevolgen. Niet alleen val jij als persoon weg, maar ook je inkomen en (toekomstige) spaarcapaciteit vallen weg. Om nabestaanden financieel goed verzorgd achter te laten, is het vaak verstandig een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten.Jong gezin

Lees hieronder een aantal veel voorkomende redenen waarom men een overlijdensrisicoverzekering afsluit:

  • De hypotheek (deels) aflossen. Een overlijdensrisicoverzekering kan worden afgesloten om een hypotheek (deels) af te lossen na een overlijden. Zo is de hypotheek betaalbaar op één inkomen en wordt voorkomen dat je partner het huis gedwongen moet verkopen. Lees hier meer over de overlijdensrisicoverzekering en een hypotheek.

  • Om de maandelijkse huur (deels) te dekken. Ook bij een huurwoning heeft de overlevende partner te maken met maandlasten die ineens door één inkomen worden gedragen. De uitkering van de overlijdensrisicoverzekering kan worden gebruikt om (deels) de maandelijkse huurlasten te betalen, waardoor je partner in de huurwoning kan blijven wonen. Lees hier meer over de overlijdensrisicoverzekering en huurlasten.

  • Opvoeding en studie kinderen. Het is belangrijk dat bij het overlijden van één van de ouders er voldoende financiële ruimte blijft voor de opvoeding en studie van de kinderen. Zo kunnen je kinderen onveranderd sporten, een studie volgen en op vakantie blijven gaan. Lees hier meer over de overlijdensrisicoverzekering als nabestaandenvoorziening.

  • Voor ondernemers: Als je zelfstandige bent, dan is er vaak geen nabestaandenregeling vanuit een bedrijfspensioenfonds waarop je nabestaanden aanspraak kunnen maken. In deze gevallen kan een overlijdensrisicoverzekering het wegvallen van je inkomen dekken voor je nabestaanden. En als je een zakenpartner hebt, is het mogelijk een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten zodat je zakenpartner een uitkering krijgt als je komt te overlijden. Zo kan de zakenpartner hiermee je nabestaanden uitkopen uit het gezamenlijke bedrijf als je komt te overlijden. Lees hier meer over de overlijdensrisicoverzekering voor ondernemers.

  • Aflossen van schulden: als je persoonlijke leningen hebt afgesloten (bijvoorbeeld, voor een verbouwing of de aankoop van een auto) gaan deze leningen soms over op de erfgenamen bij overlijden. Als dit zo is, dan zijn zij vanaf dan verantwoordelijk voor het afbetalen van deze leningen. Om je erfgenamen niet met schulden op te zadelen, kun je een overlijdensrisicoverzekering hiervoor afsluiten.


Hierboven staan situaties toegelicht waarbij een overlijdensrisicoverzekering kan helpen je nabestaanden financieel goed verzorgd achter te laten.


Een overlijdensrisicoverzekering kun je al afsluiten vanaf een paar euro per maand. Vergelijk hier overlijdensrisicoverzekeringen.


Comments


bottom of page